6)رابطه متقابل[26]
یکی دیگر از اجزاء بازاریابی رابطهمند، رابطه متقابل است که موجب ميشود هر طرف در قبال توجه یا مزایای دریافتی از طرف دیگر، امکانات ویژهای در زمانهای بعدی برای او فراهم کند.
همان طور که الیز[27] (1993) بیان کرده است : بازاریابی رابطهمند بوسیله تأثیرات متقابل و تعهدات بلند مدت مشخص ميشود (Sin & Et al,2005).
چینیها معتقدند که رابطه متقابل ميتواند بر پایه خصوصیات فردی مشتری صورت گیرد به طوری که ارائه دهنده خدمت (تأمین کننده) منافع با سرویس و خدمات ویژهای را جهت مشتریان برای رقابت با دیگر بخشهای بازار (رقبا) ایجاد کند.(Yau & Et al,2000)
2-2-6)استراتژیهای بازاریابی رابطهمند
پنج استراتژی که در طراحی برنامه بازاریابی رابطهمند مورد توجه قرار ميگیرد؛ به شرح زیر ميباشد. این استراتژیها مستقل از یکدیگر نیستند، ميتوانند به طور ترکیبی یا جداگانه مورد استفاده قرارگیرند:
1)تعیین خدمات اصلی[28]
یکی از استراتژیهای کلیدی وحیاتی بازاریابی رابطهمند،طراحی و ایجاد یک خدمت اصلی به گونهای است که بتوان بر اساس آن با مشتری ایجاد رابطه کرد.
یک خدمت اصلی ایده آل، به واسطه خصوصیات منحصر به فرد در جهت تأمین نیاز مشتریان آنها را جذب ميکند، کیفیت عالی آن؛ رابطه ایجاد شده را در بلند مدت حفظ مينماید و در طی زمان زمینهای را برای فروش سایر خدمات فراهم ميسازد.
2)برقراری رابطه باب طبع هر مشتری[29]
ماهیت خدمت به گونهای است که فرصتی را برای بسیاری از شرکتهای خدماتی فراهم ميآورد که بتوانند رابطهای شخصی و سازگار با تک تک مشتریان خود برقرار کنند.شرکتهای خدماتی ميتوانند با آگاهی از ویژگیها، خصوصیات وانتظارات هر مشتری و جمع آوری این اطلاعات و به کارگیری آنها در رویارویی با مشتری، خدمات خود را منطبق وسازگار با موقعیتهای مورد نظر مشتریان عرضه نمایند.
ایجاد روابط با طبع هر مشتری زمانی که توانایی کارکنان (پرسنل)، خصوصا در بخش فروش، با قابلیتهای مبادله الکترونیکی داده همراه گردد بسیار چشمگیر است.(Payne & Et al, 1998) سازمانهایی که EDI (مبادله الکترونیکی داده ها) را به کار ميگیرند ميتوانند روابط کاری نزدیکی با مشتریان خود برقرار کنند. (گودرزی1382، 21)
3)ارائه خدمات جنبی
ارائه خدمات جنبی یکی دیگر از استراتژیهای بازاریابی رابطهمند است. خدمات جنبی شامل عرضه خدمات اضافی به همراه خدمت اصلی است، به گونهای که آن را از سایر خدمات ارائه شده توسط رقبا متمایز سازد. مسئله مهم این است که خدمات جنبی باید از دید مشتری ارزشمند باشند. یکی از انواع خدمات جنبی که توسط شرکتهای موفق به طور گسترده به کار گرفته شده و ميشود، ایجاد باشگاهی برای مشتریان ارزنده و وفادار است. شرکت مشتریان اصلی خود را به باشگاهی که توسط خود او تأمین مالی ميشود، دعوت کرده و خدمات ویژه ای به آنها عرضه ميکند.این روش باعث افزایش پرستیژ مشتریان ميشود و بستری را فراهم ميسازد تا شرکت از طریق ابزارهای پیشبرد فروش،کاتالوگها و غیره، ارتباط خود را با مشتری کلیدی حفظ کند.
4)قیمتگذاری رابطهمند
قیمتگذاری رابطهمند ریشه در یکی از ایدههای قدیميبازاریابی دارد که اذعان مينماید :
“قیمتهای مناسبی برای مشتریان ارزنده خود در نظر بگیرید”. قیمت گذاری رابطهمند بدین معنا است که قیمت خدمت باید به گونهای تعیین شود که ایجاد و حفظ روابط بین خریدار و فروشنده را تقویت و تشویق نماید اگرچه تحقیقات مقداری در ادبیات بازاریابی مفهوم جدیدی نیست، برخی از شرکتهای خدماتی آن را به شیوههای نوآورانه به کار ميگیرند.(Payne & Et al, 1998)
به عنوان مثال، اینک شرکتهای بیمه فعال در ایران علیرغم نرخهای ثابت بیمهای که توسط شورای عالی بیمه تعیین شده است با دادن تخفيفات قانونی (از جمله تخفيفات گروهی) به بیمه گذاران، مشتریان ارزنده و کلیدی خود را حفظ ميکنند.
5)تأکید به بازاریابی داخلی
مفهوم بازاریابی داخلی اولین بار از بازاریابی خدمات شروع شد. در واقع هدف آن بهبود
عملکرد پرسنلي باشد که در ارتباط مستقیم با مشتری هستند. در نتیجه این کار، کیفیت خدمات بالا ميرود. امروزه، این مفهوم نه تنها در سازمانهای خدماتی بلکه در سایر سازمانها نیز کاربرد دارد. بازاریابی داخلی، به منزله ایجاد یک بازار داخلی در سازمان توسط کارکنان است. اعضا این بازار باید برای برآورده کردن نیازها و خواستههای مشتریان خارجی، آموزش ببینند وپاداش دریافت کنند و برانگیخته شوند.(Dukakis,Kitchen, 2004) فعالیتهای بازاریابی داخلی، منجر به اصلاح ارتباطات داخلی و افزایش آگاهی و بصیرت مشتری از طریق پرسنل ميشود و بین این فعالیتها و عملکرد بازار داخلی ارتباط برقرار ميکنند.(Hogg & Et al,1998) یکی از استراتژیهای محوری و اساسی بسیاری از سازمانهای خدماتی، بازاریابی داخلی است .طبق تعریف بري ؛ بازاریابی داخلی شامل جذب، توسعه، انگیزش ونگهداری بهترین کارکنان با استفاده از مشاغلي است که نیازهای آنها را برطرف ميکند. در این تعریف کارکنان، مشتریان سازمان هستند و محصولی که به آنها فروخته ميشود شغل آن هاست که باید با نیازهای آنها منطبق باشد و در همین حال سازمان را به اهدافش برساند.ضرورت توجه به مشتریان داخلی در ادبیات مدیریت به طور وسیعی مورد بحث قرار گرفته است. نپو (1991) ضمن تأکید بر اهمیت مبادلات داخ
منبع فایل کامل این پایان نامه این سایت pipaf.ir است |
لی اظهار داشته است : “بي توجهی به تأمین کنندگان و مشتریان داخلی، رضایت مشتریان خارجی را به مخاطره مياندازد” (Lings,2000). در واقع ارتباط بین تأمین کنندگان ومشتریان داخلی تعیین کننده کیفیت نهایی خدماتی است که به دست مشتری خارجی ميرسد و ارائه خدمات بهتر مشتریان داخلی در نهایت منجر به ارائه خدمات بهتر به مشتریان خارجی خواهد شد.مشتری وتامین کننده داخلی به این صورت تعریف ميشود که هر بخشی که دارای نیاز ميباشد مشتری و بخشی که آن نیاز را برطرف ميکند تامین کننده داخلی است.
2-2-7)مدل های بازاریابی رابطهمند
1)مدل تاهير رشید
تا به امروز برای شناسایی ابعاد کلیدی بازاریابی رابطهمند تحقیقات زیادی صورت گرفته است ؛ که جامعترین آن مدل ارائه شده توسط تاهير رشید (2003) است.
مدل مورد بحث کلید ابعاد مربوط به سایر مدلهای ارائه شده تا قبل از سال 2003 را در بر ميگیرد.
اعتماد
تعهد
تجربیات خوب
وفای به عهد
رضایت مشتری
بازاریابی رابطه مند داخلی
پیوند اجتماعی
همدلی
ارتباطا
– اعتماد
اعتماد یک واژه شخصی است و به عنوان اعتقاد به قصد و نیت و خواسته طرف دیگر رابطه تعریف شده و بر اساس شهرت، شخصیت، سیستمها و فرآیندها بنا می شود. اعتماد همچنین بر اساس تجربه، رضایت و همدلی ایجاد ميگردد.(Rashid, 2003) زمانی که اعتماد افزایش یابد، حالات انگیزشی مثبت تری ایجاد شده، همدلی مشتری افزایش ميیابد و به طور عکس کاهش اعتماد، اثر مخالف دارد. چگونه ميتوان با کسی همدل بود که اعتمادی نسبت به او وجود ندارد ؟ (Conway,Swift,2000)
در بازاریابی رابطهمند اعتماد به عنوان یکی از ابعاد رابطه تجاری تعریف شده و آن سطحی است که هر طرف رابطه احساس ميکند ميتوان به وعدههای طرف دیگر اطمینان کند.